Meer info

Aziatische hoornaar (vespa velutina)

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Hij kwam Europa binnen via een bonsai-kwekerij in Frankrijk in 2004 en heeft zich sindsdien verspreid over geheel West-Europa.

De Aziatische hoornaar is aan een zeer grote opmars bezig. Werden er bij ons in 2022 een honderdtal nesten verdelgd, dan was dat in 2023 al enkel bij ons in de provincie Oost-Vlaanderen meer dan 1500 nesten.

Hoe kan je de Aziatische hoornaar herkennen?

 

Tussen de 2 en 3 cm lang

Zwart borststuk

Zwarte antennes

Gele uiteinden aan de poten

Achterlijf met 2 smalle en 1 brede oranje band

Koningin iets groter dan een werkster

De Aziatische hoornaar vormt een groot gevaar voor onze inheemse insecten. Zo verorberen ze ongeveer 15 kg aan insecten per jaar per nest. Zo kunnen ze hele honingbijvolken uitroeien en vormen ze een groot gevaar voor onze bestuivers van fruitbomen of landbouwgewassen.

Nesten

De Aziatische hoornaar maakt 2 nesten, eentje in het voorjaar en eentje in de zomer.

 

Voorjaarsnest Aziatische hoornaar

In april wordt de koningin wakker uit haar winterslaap en bouwt haar eerste nest. Dit voorjaarsnest zit vaak op een beschutte plek zoals in een spouwmuur, schuur, carport, veranda of in een nestkastje.

Zomernest Aziatische hoornaar

In de zomer wordt het voorjaarsnest te klein en zoeken de hoornaars een plek voor het zomernest. Ze maken hun nieuwe nest meestal hoog in de bomen waardoor het vaak moeilijk te zien is vanaf de grond. Maar het kan ook in stallen, garages, struiken en hagen zitten.

Is een steek van een hoornaar gevaarlijk?

Een steek van een (Aziatische) hoornaar kan pijnlijker zijn dan een steek van een gewone wesp. Hun steek is op zich niet gevaarlijker dan die van een Europese hoornaar, maar ze vallen wel aan in grotere getallen.

Maar als je de nesten niet verstoort, zijn Aziatische hoornaars niet gevaarlijker dan de gewone wespen. Al zijn er uitzonderingen waargenomen van nesten die al uitzonderlijk agressief reageren bij benadering op een afstand van 15 meter.

Het grote gevaar voor particulieren zit hem in het bv. betreden van een ruimte waar een nest hangt (verstoring) of tuinaannemers die hagen aan het scheren zijn. Bouwvakker die sloop of renovatiewerken aan het uitvoeren waren, zijn ook al het slachtoffer van de Aziatische hoornaar geworden, met ziekenhuisopname als gevolg.

Wat kan jij al particulier doen?

Onder het motto 'kijk in je kot' is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Zo ja, meld dit bij de gemeente of via stl.aziatischehoornaar@gmail.com.

Werkgroep Aziatische hoornaar

Door de werkgroep Aziatische hoornaar worden er in verschillende Meetjeslandse gemeenten lokpotten opgesteld voor het opvolgen van de hoornaars zodat we de nesten kunnen lokaliseren en bestrijden. Ook worden er in het voorjaar selectieve vangpotten geplaatst om koninginnen die uit hun winterslaap komen, te vangen.

Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers om deze potten te monitoren.

Heb jij interesse hiervoor? Laat het ons weten en wij contacteren je.